DenesSandor

Köszöntöm Önöket Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának  „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” országos programhoz kapcsolódó, 2016 szeptemberében elindított honlapján!

Örömmel számolok be e honlap létrejöttéről, amelyet Önöknek, Önökért hoztunk létre elsődlegesen  azzal a céllal, hogy bemutassuk városunk szorgalmas és földszerető lakosságának munkáját, annak eredményeit, hogy megosszuk Önökkel a program során településünk országosan is kiemelkedő eredményeit, az aktuális híreket, továbbá lehetővé tegyük aktív kertművelőinknek a hasznos információk megosztását.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata  az elsők között, már 2013.januárjában  csatlakozott Karcag Város alpolgármesterének, Kovács Szilvia „ötletgazdának”   a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával meghirdetett  „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei ”  országos  programjához. Ennek során a helyi lakosság széles körét megszólító olyan komplex programtervet dolgoztunk ki, mely az országos programban megfogalmazottakon túl  további célként megfogalmazta a helyi lakosság

  • egészséges életmódjának,
  • jövedelemkiegészítésének elősegítését,
  • az ehhez szükséges tudás elsajátítását,
  • közösségfejlesztését.

A helyi programunk az alábbi elemekből tevődött össze kezdetektől fogva:

a. helyi verseny, kapcsolódva az országos programhoz 
b. "Kanizsai kertek kincsei” - Vásár(olj)Kanizsán”- helyi termékkiállítás- és vásár 
c. "Hobbi konyhakert"-földprogram kiszélesítése, parcellák kialakítása és kiosztása

2013-ban a meghirdetés annyira sikeres volt, hogy Nagykanizsa az ”elsőkörös” ( a versenybe benevezők) fordulót is megnyerte, hiszen 83 kerttulajdonos 101 kerttel nevezett, s az öt kategóriában Budapesten, az OMÉK-on  hárman kaptak országos díjat is.

2014. évben 67 kertet neveztek be a város lakói, s a 7 kategóriában 4 országos díjat  nyertünk el.

2015-ben rekordszámú, összesen 135 nevezés történt s  a 7 kategóriában felterjesztett nagykanizsai I. helyezettek közül az  OMÉK-on  történt ünnepélyes eredményhirdetésen a 7 kert közül 5 nyerte el a „Magyaroszág legszebb kertje” kitüntető díjat továbbá a kiskanizsai Pipitér Óvoda kertje az országos szavazás során a legtöbb szavazatot elérve megkapta a  Közönség Díjat is.

Örömmel tölt el bennünket az, hogy 2016-ban a közösségi kategóriában is megtöbbszöröződött a nevezők száma, városunkban hat ovoda vett részt a neves versenyben.

Miért fontos ez a program, ebben való részvételünk? A zalai, a kanizsai ember mindig dolgos volt, a környék, a „sáskavidék” nemcsak Zala megye, hanem a régió éléskamrájaként is szolgált. Sajnos az elmúlt évtizedekben, főként a rendszerváltozás után negatív tendenciák következtek be, egyre többen hagytak fel a zártkertek, kiskertek művelésével.

Ezzel a honlappal is célunk, hogy a pozitív példák, a szebbnél szebb kertek bemutatásával, elismerésével példát mutassunk,

  • egészséges életmód fontossága, a mozgás,
  • betegségmegelőzés,
  • család jövedelemkiegészítése(felesleg értékesítésével),
  • egészséges termék előállítása területén.

A honlapunkon a Fórum elindításával lehetőséget kívánunk adni Önöknek arra is, hogy a véleményüket, észrevételeiket, javaslataikat a „zöldségeskert” ill. „gyümölcsöskert” fő témakörökön belül  elmondják akár új témák megnyitásával. Az „Ötletládá”-ba a honlap tartalmi továbbfejlesztésére vonatkozó javaslataikat várjuk.

 Kérem Önöket,  tiszteljenek meg bennünket véleményükkel és az Önöket érdeklő témákat is írják meg a szerkesztőknek a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.