A bajcsaiak ismét uralják a hegyet

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

 

Az első forduló utolsó szemlét a zártkerti ingatlanok zsűrizése jelentette a Móriczhelyi-hegyen.

A '60-as-'70-es években még virágzó hegyoldalnak egyre jelentősebb része lett parlagterület. "A mai fiatalokat már nem érdekli a hegy"- mondták el a gazdák. A szakmai zsűri a munkáját Kálovics László birtokán kezdte, akinek a takaros pincéje előtt a nagyon szépen gondozott és megművelt szőlő idén is bőséges termést ígér. A gyümölcsös a szőlő alatti részen a kedvező déli fekvésű domboldal középső részén található, ahol az őszibarackfák ízletes és édes termést ígérnek.

 

Szekeres Zsolt gyümölcsöse szintén példamutató gondossággal művelt birtokra vall. A szőlő mellett itt is megtalálhatóak a hagyományosnak tekinthető gyümölcsfajták, sőt kuriózumként az almafák és körtefák között a zsűri 1-1 datolyaszilvát és naspolyát is talált, valamint néhány bokor mogyorót is. „Míg a szőlősgazdák többsége 8-10 alkalommal permetezi a szőlőjét, addig nálam ez 4-5 alkalmat jelent.”-árulja el annak az okát, hogy a szőlője nem tűnt annyira erősnek és szépnek.

   

Idén nevezett a versenybe először a bajcsai Farkas József, akinek gyümölcsöse és szőlője is rendkívül üdén zöldellt, az egésznek a látványa olyan volt, mint egy igazi oázis. „A pince előtti területen, a föld alatt egy több, mint 7 m3-es ciszterna található, ahonnan a gyümölcsös alsó végéig kiépített vezetékhálózaton keresztül folyamatosan tudja öntözni a gyümölcsfákat, ha az a csapadékhiány miatt szükségessé válik.

 

Megjelent: 1444 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. július 06., szombat 18:28
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.