Választani, lájkolni 2018. szeptember 2-án, vasárnap éjfélig lehet! A - Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj - felhívásához KATTINTSON A KÉPRE!
A döntés az Ön kezében van! A - Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj - felhívásához KATTINTSON A KÉPRE!
A döntés az Ön kezében van! A - Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj - felhívásához KATTINTSON A KÉPRE!
Választani, lájkolni 2018. szeptember 2-án, vasárnap éjfélig lehet! A - Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj - felhívásához KATTINTSON A KÉPRE!
hétfő, 30 július 2018 15:09

Normálkertben mindig Bajcsa volt legjobb

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

A Legszebb konyhakertek verseny 2013-as indulása óta a normálkert kategóriában Bajcsáról eddig csaknem 100 kertet neveztek be, és eddig országos díjat, azaz a Magyarország Legszebb Konyhakertje címet 3 bajcsai kert is elnyerte.

A zsűri a bajcsai kertek előtt a kora délelőtti órákban Tóth Ferenc és Ferencné kiskanizsai kertjének szemléjére volt hivatalos. A nyugdíjas házaspár Haladás utcában található kertje most is ámulatba ejtette a szakmai stáb tagjait. A zsúri több növényritkasággal is találkozott a kertben, melyek közül a perui cseresznye, és a nashi körte bő termést ígér.

A kertszemlét Bajcsán folytatta a s zsűri. Béli Lászlóné Újtelepen található minikertje láthatóan meghálálta a gondos törődést, hiszen az udvar hátsó részében található minikert az egyedül élő nyugdíjas szorgos keze munkáját dicséri idén is.

Székelyhidi János a vöröshegyi utcában – a többszörös díjnyertes tejtermelő gazdaság családi okok miatti felszámolását követően - hat éve hozta létre zöldségeskertjét, és műveli azóta is egyedül. Már az udvarra belépve is meglepetés várta a zsűrit, hiszen férfitől nem elvárható módon a ház udvara pompázott a különböző virágoktól. ,,A föld mindig meghálálja a törődést”- mondja el a gazda, miközben megmutatja a kertjét. A tápanyagban, szerves trágyában gazdag kertben a paprikatövek szinte roskadoztak a bőséges terméstől.

A szemle a törökvári utcában folytatódott, ahol a 75 éves Cséplő Jánosné korát meghazudtoló aktivitással műveli a több mint ezer négyzetméteres kertjét. Ugyancsak 70 túli Kálovics László és felesége, akik a zsűriszemle idején is a kertjükben foglalatoskodtak. ,,A családi házak kertjeiből is látszik, hogy ez a falu mintha halálra lenne ítélve. Évtizedekkel ezelőtt itt minden kertet megműveltek a többgenerációs családok, ma viszont kizárólag időseket lehet látni a kertekben. Sajnos a fiatalok majdnem mind elköltöztek, egyre több az üres, eladó családi ház.” – mondja el kissé bánatosan a házigazda, akinek fia szintén Budapesten él.

Bajcsán, Újtelepen a nyolcvanas évek elején építkezett Farkas József és felesége. mivel mindketten faluról, paraszti családból származtak, így nem okozott gondot nekik a ház mögött a zöldségeskert kialakítása és megművelése. A termőtalaj rendkívül gyenge adottságait az elmúlt évtizedek során a folyamatos szerves trágyázás jelentősen javította. míg a szélsőséges időjárást, a szárazságot a kertgazda által kiépített önálló vízellátó rendszer teljesen kiküszöbölte. ,,Számunkra nem okoz gondot egyáltalán a szárazság, hiszen a fúrt kútból folyamatosan tudjuk öntözni kertünket, bőséges termést biztosítva ezáltal.” – mondták el Farkasék. A kertben szinte mindenféle haszonnövény megtalálható: paradicsom, paprika, dinnye, többféle tök, uborka, bab, hagyma, sárgarépa, petrezselyem, cékla – mind-mind bőséges termést ígér.

Megjelent: 460 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 11 augusztus 2018 13:40
2019. június 20. csütörtök
Rafael, Dina, Polett
A Nap kel 03:57-kor,
nyugszik 19:49-kor.
Mostly Clear

-2°C

Nagykanizsa

Mostly Clear

Humidity: 86%

Wind: 32.19 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 2°C -2°C

  • 04 Jan 2019

    Partly Cloudy 0°C -3°C