2018. július 25., szerda 19:43

Folytatódott a szemle

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Kedden folyatódott a kertek szemlézése. A szakmai zsűri ismét sok különböző, egyedülálló kertbe látogatott el Muraszemenyétől egészen Nagykanizsa belvárosáig.

A Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei program zsűrije a második fordulós kertszemlék sorát Palinban, Kóréné Horváth Anita minikertjénél folytatta. A kertművelő műr az első évben résztvevője volt a versenynek, és akkor még az űrhajós utca egyik panelházának második emeli balkonján kialakított zöldségeskertjével nem csak a nagykanizsai versenyt nyerte meg, hanem kategóriájában kizárólag ő érdemelte ki az országos díjat is. A család létszáma közben duplájára nőtt, sőt, a családi ház udvarán kialakított kert művelésében kisfia mellett az édesanyja is időnként besegít. A zsűrit az óvónő családi birtokára elkísérte a Kanizsa TV is, a tudósítás itt található: http://kanizsatv.hu/hirek/372-folytatodott-a-szemle

  

Már az első fordulóban is meglepődött a zsűri, hogy a tavalyi évhez képest mennyivel színesebbé, és otthonosabbá varázsolta Németh Réka, a piarista óvónő a balkonján kialakított kiskertjét. A tavalyi évben a versenyben elért második helyezés sem a véletlen műve volt, s a zsűri szerint is a kertművelő joggal remélheti, hogy a korábbi eredményét az idei versenyben felülmúlja majd. A kertművelővel készített interjú itt hallható: http://kanizsatv.hu/hirek/372-folytatodott-a-szemle

  

A következő helyszín a Csengery utca, ahol Rákhely Árpád kertje megmutatta, hogy gazdája nem csak a konyhaművészetben jeleskedik. A ház belső udvarán kialakított kertben minden megtalálható volt, ami szem-szájnak ingere lehet. A konyhaművész másik hobbijára vall az, hogy szemetgyönyörködtető kertben jól érzik magukat a különböző díszmadarak, illetve galambok is.

  

A nyugdíjas klubok közül a vasutasok kertbarát köre már régóta működik, melynek vezetője Kovács Gyula. A munkája miatt került Kanizsára, de nyugdíjasként most már kizárólag ő műveli a párjával együtt az ősi szülői birtokot Muraszemenye Aligvárban, ahol a kertbarát kör több tagjának kertje is található. ,,Tavasztól őszig a hét legtöbb napját itt töltjük a párommal, kiszabadulva a Kazanlak körút betondzsungeléből. Számunkra a kertészkedés, ez a lét, életforma is, azontúl hogy rendkívül sok gyógynövényt is termelünk, mely segít 70 év felett is egészségesnek, fittnek maradni.”-mondta el a kertművelő. A zöldségeskert mellett a birtokán jelentős nagyságú gyümölcsös kert is található, ahonnan mindig friss gyümölcs kerül az asztalokra, ugyanakkor a felesleget is mind hasznosítják, belőle dzsemek, lekvárok, szörpök és bor készül.

  

A közösségi kategória tavalyi győztese, az Attila utcai óvoda idén is résztvevője a versenynek. Ugyan a zsűri szemlézésének idején az óvoda csendes volt, viszont a kertszerető gondos óvónénik munkájának eredményeként az óvoda belső udvarán kialakított zöldségeskert kellemes zöld környezetet biztosít az óvodásoknak és nevelőknek egyaránt.

A zsűri délutánja spirituális utakra terelődött, amikor beléptek Jakabfy Sándorné Jegenye sori lakása mellett kialakított minikertjébe. A kertművelő – aki a Facebookon Jakabfyági kertmix névvel önálló oldalát szerkeszti – lelkesen mutatta be tavaly ősszel kialakított kertjét, és külön kiemelte a kertben kialakított relaxációs pavilont.

  

A szemle utolsó állomásaként a zsűri a Csónakázó-tó melletti Látóhegyen tekintette meg Sóstai József és felesége birtokát. A zsűritagokat már az utcáról is gyönyörű látvány fogadta. Az esztétikusan kialakított előkertben a zöldség mellett szebbnél szebb virágokat találtak, és az idilli hangulatot még fokozta a zöldségeságyások mellett kialakított két kis tavacska. A több évtizedes, árnyékot adó fák alatt a kertművelő saját maga által készített faház második otthona a nyugdíjas kertművelőknek. A zöldségeskert a kis házikó mögött folytatódott, ahol az idei évben bőséges termés várható csaknem valamennyi növényféléből. A szakmai bírák a kertgazdák példás szorgalmával kialakított kertről a gyümölcsössel együtt elismeréssel szóltak, és maximális pontszámmal jutalmazták.

  

A zsűrizett kertekről a képek a galériában találhatók, ugyan ezzel a címmel.

Megjelent: 1557 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. július 06., szombat 18:29
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.