Kanizsa éléskamrája ismét megtellik

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

 

Július negyedikén a zsűri a Kanizsától délre eső Bajcsa felé vette az irányt.

A település rész-az itt működő és rendkívül aktív nyugdíjas klubbnak köszönhetően- már az első évtől aktív részvevője a versenynek, hiszen az elmúlt 6 évben több , mint 50 kertművelő nevezett be a versenybe. A példás szorgalommal és hozzáértéssel művelt Bajcsai kertek kivívták az országos zsűri szakmai elismerését is hiszen négy országos díjat tudhatnak magukénak Bajcsa kertművelői. A Kálovics Andrea, Nemes Anna és Dr. Szabados Gyula alkotta zsűri elsőként Béli Lászlóné kertjét tekintette meg. Az egyedül élő 70-es éveiben járó asszony udvarán kialakított kiskert hozzáértő gondosságról vallott. A zsűri most is csak elismeréssel tudott szólni a látottakról.

 

Farkas József és felesége idén először neveztek a versenybe. A Törökvári út 70 szám alatti háznál kialakított kertjük a sok szép kertet látott szakmai zsűrit is meglepte, hiszen az ezermester gazda révén a kert fúrt kútról kialakított öntöző berendezéssel még a legnagyobb szárazság idején is zölden virított. A homokos talaj különösen megnehezíti és bizonytalanná teszi itt a kertművelést, melyre utal az is, hogy a családi házak mögött elnézve jobbra-balra egyre több a konyhakertként nem művelt terület.

Csaknem 30 éven át mintaértékű tejgazdaság működött Székelyhídi János Vöröshegyi utcai portáján, melyet családi okok miatt néhány évvel ezelőtt megszüntettek. Az országos elismerésről szóló oklevelek most is ott vannak az előszoba falán.

  

Az állattartás megszűnése után a korábban legelőként hasznosított területen konyhakertet alakított ki a már egyedül élő Székelyhídi János, aki büszkén mutatta meg kertjét. A szépen kialakított kert- a gazdája gondos ápolásának eredményeként is bő termést ígér- állapította meg a zsűri. A nyugdíjasként élő férfi korábbi kötődését nem tagadta meg, hiszen a ház udvarán vidáman kapirgáltak a tyúkok.

 

Kálovics László és felesége, valamint Cséplő Jánosné már kezdetektől fogva résztvevője a versenynek és évről évre eredményesen is szerepeltek, hiszen a normál kategória 2. és 3.helyezettjei voltak több alkalommal is. Kertjeik a szemle során is a gondos földszerető kezekről vallottak. Valamennyien 70 év feletti kertművelőkön mintha nem fogott volna az idő hiszen ugyanolyan vidáman és büszkén mutatták meg kertjüket, mint azt tették 5 évvel ezelőtt is. „Sajnos ha mi már nem leszünk, ezeket a kerteket nem lesz, aki megművelje”-mondták szomorúan a zsűri távozásakor.

    

A bajcsai kerteket követően a zsűri a napját „Sáskaországban” folytatta. Tóth Ferenc és Tóth Ferencné zöldséges kertje már tavaly is elnyerte nem csak a zsűri tetszését, hanem a nagykanizsai lakosokét is. Kertjük a normál kategóriában első helyezett lett, sőt a facebookon meghirdetett közönség díjat is Tóthék kertje nyerte el. A zsűrit most is a tavalyihoz hasonló látvány fogadta: példás szorgalommal és szeretettel gondozott kertjüket öröm volt megtekinteni.

 

A nap során bírált kertekről a képek itt találhatóak.

Megjelent: 872 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. július 25., szerda 15:32

2020. június 4. csütörtök
Bulcsú
Nemzeti Összetartozás Napja
A Nap kel 03:59-kor,
nyugszik 19:41-kor.