Cart

2018 Zártkert: zöldséges kategória 1. helyezett

Salamon József Nagykanizsán a Bagolai hegyi birtokán kertészkedik, nyugdíjasként párjával. A takaros hétvégi házat körbeöleli a sok virágzó dísznövény, díszcserje és a gyümölcsös. A kert már 2015-ben és 2016-ban is lenyűgözte a nagykanizsai és az országos zsűrit és első díjat nyert. 

 A Csónakázó-tó melletti meredek birtokán tudatosan történik az ágyások kialakítása, tervezése. A kertben a sokfelé fajta növény a zöldségkínálat szinte teljes szortimentjét bemutatja. A kert előkészítésébe, művelésébe már tavasztól segítenek neki unokái, akik a szintén Nagykanizsán laknak és örömmel mennek ki nagypapájukkal a város melletti birtokra.

A nyári időszakban, az ovis szünet alatt szinte mindennap kint vannak a zártkerti birtokon, segítve nagyszüleiket a termés folyamatos betakarításában.

 Paradicsomból és paprikából is több fajta megtalálható, melyből a kamrába paradicsomlé és többféle csalamádé kerül. A zöldségnövények mellett több fűszernövényt és gyógynövényt is találhatunk, melyek természetesen, mivel évelő növények, állandó helyre telepítve díszítik a kertet.

  Nemcsak vásárolt vetőmagból, hanem saját gyűjtésből származó magokat is használnak, amiből palántát nevelnek. A kertben összesen több mint 40 féle zöldség és fűszernövény található (mellékelve a kimutatás)

 Amint belépünk, a kertbe jobb oldalon találjuk a házigazda zöldségeskertjét. A gazda 2 db komposztálót készített, melybe a komposztot szakszerűen készítik el, hogy a későbbiekben a növényeknek tápanyagként szolgálhasson. Az öntözéshez a vizet a hétvégi házról lefolyó esővízzel oldják meg, amit 1 m3-es tartályokba gyűjtenek és onnan szivattyúval csővezetéken keresztül juttatja el a legtávolabbi pontra is. Az „esőszerű”, permetszerű öntözést 6 db locsolófejjel biztosítja a kertgazda. Vegyszeres permetezést nem végez, olyan módszereket alkalmaz, amelyek a biokertészkedésben is engedélyezettek (hígított ecet, mész, sörcsapda, csalánlé, mezei zsurlólé). Sajátos bio/ökomódszerként bevált növénytársításokat alkalmaz, ilyen például a paprika mellé körömvirág ültetése, mely tapasztalata szerint védelmet nyújt a kártevőkkel szemben, valamint a vetemények közé bársonyvirágot is ültet, ami természetes nitrogént biztosít a növényeknek. Részleteket ezekről az általa becsatolt Praktika lap is tartalmaz. Kiemelten fontosnak tartja a talajvédelmet, a természetes tápanyagutánpótlást, műtrágyát és hasonló vegytermékeket egyáltalán nem használ, a komposzt mellett tavaly ősszel jelentős mennyiségű szerves (marha és öszvér) trágya került a földjére. Rágcsálók ellen 2 db, 1,5 m x 0,7m nagyságú, 40 cm mélyágyást is készített, melyet alul és oldalt sűrű szövésű és tartós hálóval bélelt ki, döntően a rágcsálók elleni védekezés céljából. A mechanikai védelemmel ellátott mélyágyások egyikében sárgarépát a másikban petrezselymet  és paszternákot termelt..

A megtermelt zöldségek saját konyhai szükségletüket szolgálják, alkalomszerűen a rokonság többi tagja részére is biztosítják a friss zöldséget. A kert rendezettsége, elrendezése, kultúrállapota mintaszerű, a 2017. évi Országos Díjat elnyert kerthez képest még szebbé varázsolta a gazdája, aki naponta kijár a város melletti birtokára. A korábbi évek nagykanizsai és országos győztes mini kert kategóriájú kertjéből ötletelve Ő is készített kiemelt ágyat. A zsűri is megcsodálta a tavasz elején melegágyként, később kiemelt ágyként funkcionáló ágyást.

Szeret másoktól ill a Legszebb konyhakertek Facebook oldaláról ötleteket lesni és azokat megvalósítani. Az elmúlt évhez képest új megoldásokkal is gazdagította a nagynak nem mondható zöldséges kertjét:

A tápanyagban gazdag föld „meghálálta” a gondoskodást, amit az „indián sátor”-ra több mint 2 méter magasan futtatott  bab  valamint a  7db  V-oszlopból  kialakított „magaskerítésre” futó bab bizonyít. A korábbi években már uborka céljára kialakított kordont a tavaly folyamán további 1 méterrel meg kellett magasítani. A különböző zöldségfélék rágcsáló- és fertőzésbiztos termesztését teszi lehetővé a pázsitos udvaron lévő, idén tavasszal saját kezűleg elkészített 5 db, a talajegyenetlenség kiküszöbölése érdekében állíthatóként kialakított bakláb, mindegyiken 2-2 db zöldséges láda.

 A zsűri egyhangú döntése mellett megállapításra került az is, hogy Salamon József által művelt kert, valamint a hobbikertész tevékenysége példaként szolgálhat nem csak a nagykanizsai, hanem a nagyobb agglomeráció, de akár a magyarországi családok számára is, az említett fejlesztésekről, a kertművelő „elhivatottságáról” az idei évben a helyi Tv két alkalommal is készített műsort.

A látottak alapján a Salamon József zártkerti zöldségeskertje - felülmúlva az elmúlt években látottakat - 2018-ban is méltó kategóriájában az országos díjra.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.