Cart

2018 Zártkert: vegyes kategória 1. helyezett

Sóstai József és neje Nagykanizsa festői szépségű Csónakázó – tó melletti, látóhegyi birtokán műveli zártkerti vegyes kategóriába nevezett kertjét.

A kert 700 m2 nagyságú, melynek közel 2/3-ad része a zöldséges és gyümölcsös kert.

Megérkezve ápolt udvar, esztétikusan benyírt Buxus sövény, kis halastó és a háziak kedves mosolya fogad. Több, mint 10 éve elmondásuk szerint „jó és rossz időjárásban” is művelik kertjüket.

A hasznosított terület három részből áll. Első részében található a nyaraló, kertműveléshez szükséges melléképületekkel és igényes díszkerttel, halastóval. A második részben található a gyümölcsös, harmadik részben a teraszosan kialakított zöldségeskert. A terület részekre osztásakor törekedtek arra, hogy az egész telek hasznosítva legyen.

A gyümölcsösben 19 fa és bogyós gyümölcsű növényfajta él. A mérsékelt égövi fajok mindegyikéből ültettek, gondosan ügyelve arra, hogy az önmeddő fajtáknak legyen megfelelő porzótársa. A termesztett gyümölcsfajták kiválasztásakor figyeltek arra is, hogy a szüret a korai fajtáktól a későiek éréséig tartson, az egész szezonban legyen szedhető gyümölcs a kertben.

A veteményes rész szintén nagy büszkeség, mérnöki pontossággal kialakított ágyásokat találunk, melyeket a téli, tavaszváró napokon, a vetésforgó szabályainak betartásával tervez a házaspár.

Az összes „klasszikus” zöldségnövényt megtermelik és van helye a kertben fűszernövényeknek, gyógynövényeknek, valamint a helyi jelentőséggel bíró kerékrépának is.

A gyümölcs- és zöldségtermés is családi felhasználásra kerül frissen és tartósítva is. Bőven kerül termés a fagyasztóba, de készül lekvár, befőtt, savanyúság, lecsó, paradicsomlé is.

 Sóstaiék az őseiktől tanult természetszeretetre büszkék, tudják, hogy saját kertjük nem csak az övék. Az idelátogató, fészket rakó madarakat kifejezetten kedvelik, nyárra szomjoltó és fürdőhellyel várják őket, télen pedig kirakott eleséggel segítik átvészelni a hideg időszakokat.

 A birtok ápolása ahhoz, hogy minden növény a legjobbat kapja, komoly feladat. Ennek érdekében kialakították azokat a megoldásokat és beszerezték azokat a gépeket, melyek a munkát segítik.

 Az öntözéshez szükséges vizet csapadékvíz gyűjtéssel teremtik elő, ami ideális, mivel a növények a „lágy” vizet kedvelik. Gépek segítik a talajművelést, talajelőkészítést és a növényápolási munkákat. A munka így is sok, de szívesen csinálják, mert testet-lelket gyógyít, igazi örömforrás, amit a család apraja-nagyja is élvez.

A szívvel- lélekkel gondozott kertben minden művelési feladatot a házaspár végez, vannak „női”, „férfi” és közös feladatok is.

Összegzésként elmondható, hogy kedves emberek szeretettel és nagy igényességgel gondozott kertjében jártunk és a látottak alapján méltók kategóriájukban az első helyezésre.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.