Cart

2018 Normál kategória 1. helyezett

 Nagykanizsa Kiskanizsa városrészében található Tóth Ferencné és férje, Tóth Ferenc kertje. Tóthék nyugdíjasként is aktív életet folytatnak. Magdi a feleség rendkívüli lendülettel és teherbírással szervezi, igazgatja sokszínű életüket, a hozzájuk betérőt pedig igazi háziasszonyként, sugárzó szeretettel fogadja.

 A házaspár 1988-ban lakótelepi lakásból kiköltözve építkezett az előtte senki földjének számító kiskanizsai területre. A felépült új otthonba a három gyerekes család hamar berendezkedett és falusi gazdálkodásba kezdtek, a kertművelés mellett állattartással is foglalkoztak.

 Nyugdíjba vonulásuk és gyerekeik „kirepülése” óta kertjük művelése még nagyobb jelentőséggel bír életükben.

 Az udvarra belépve a lakóház körüli díszkertet láthatjuk, melyben a dísznövényekkel együtt jól megfér egy-egy gyümölcsfa és védett, meleg fekvést igénylő növénykülönlegesség. Előttük az utcafásításnak is megfelelő Stanley-szilva idén bőséges termést hozott.

 A művelt terület középső részén állították fel a családi méretű fóliasátrat, mely egész évben üzemel. A tavaszi és nyári szezon klasszikus növényei után ősszel, a fejes saláta mellett a téli vitaminpótlásra tönkölybúzát is vetettek a sátorba. A függőkosárban tartott csüngő eper példányok is itt telelnek. A tulajdonosok a mérsékelt égövi fajok mellett kedvelik a különleges növényeket is, így a jobb helykihasználás érdekében a kert minden szegletét hasznosítják. Egyik részen szibériai mézbogyó példányok növekednek, fiúk kolumbiai felesége tiszteletére pedig dézsában nevelnek nagy sikerrel ehető termésű perui földicseresznyét

 A kert hátsó részében található a gyümölcsös, melyben a fák sortávolsága lehetővé teszi a köztes termesztésű ágyások kialakítását. Ezekben az ágyásokban szabadföldi zöldségtermesztés folyik. Az adott évi jó termés érdekében a tervezgetés már télen megkezdődik és több fajta palántanevelése is otthon történik. Szabadföldön a összes szükséges zöldségnövényt megtermelik és van helye a kertben fűszer és gyógynövényeknek is. Az ágyások széleit bársonyvirág példányok zárják, feladatuk esztétikai látványukon túl a rovarriasztás. A fontosabb fajokból, mint a paprika, paradicsom, vöröshagyma több fajtát is termesztenek a családi ízlés és a végső felhasználási cél figyelembevételével.

 A művelt terület talaja a Principális-csatorna közelségéből adódóan homokos öntéstalaj, melynek előnye, hogy tavasszal könnyen melegszik, hátránya viszont, hogy csapadékhiányos időszakban gyorsan kiszárad. Ez utóbbi probléma kiküszöbölésére fúrt kútból nyerik az öntözővizet.

 Talajjavításra, magas szervesanyag-tartalma miatt alginitet, és komposztot használnak. A termesztett növények között gyakran okoz rágásos kárt feltehetően valamelyik pocokfaj, ezek távoltartására -kiváló saját ötletként- az ágyások köré kerítésszerűen mélyen leásott hálórendszert alkalmaznak jó eredménnyel.

Növényvédelemre és egyben növénykondícionálásra bevált módszerük a csalánlé készítés, amelybe kevés tyúktrágyát is tesznek. Céltudatosan alkalmazzák a növények társítását, azok egymást segítő hatását.

 Minden kertművelőnek a betakarítás pillanata okozza a legnagyobb örömet, ez Tóthéknál is így van.

 A hagymafélék, gyökérzöldségek és a burgonyatermés a ma már használaton kívüli disznóólakban szikkad, szárad mielőtt téli tárolásra a pincébe jutna. A folyamatosan érő termés egy része friss fogyasztásra, vagy elajándékozásra kerül, a feldolgozásra alkalmas fajok termése pedig valamilyen tartósítási módszer segítségével áll el télen. A családi fagyasztó befogadóképessége véges, így a mirelit kevesebb, inkább üveges tartósítási módszert alkalmaznak, mivel a pincében van tárolási kapacitás bőven. Sok üveges savanyú készül, de a zöldbab, sőt még a sóska is üvegekben várja a téli felhasználást.

Tóthék mindketten rendkívül szorgalmas, életigenlő emberek, akik az élet minden pillanatát próbálják hasznosan és örömmel megélni. Különleges élmény látni kertjükben, otthonukban a munkájuk eredményét és élvezni vendégszeretetüket.

Magdi a kertművelő és „házi termékkészítő” tevékenységét - mint az egyik legaktívabb „szenior facebookos”- folyamatosan megosztja a kanizsai többi kertművelővel, hasznos tanácsokkal ellátva a hozzá fordulókat.

A látottak, leírtak alapján, Tóth Ferencné normálkertje mindenképpen méltó kategóriájában az országos díjra.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.