Cart

2018 Mini kategória 1. helyezett

Nagykanizsán, a Felsőerdő utcában, családi házas övezetben található Kóréné Horváth Anita és családja kertje.

A Baranya megyéből származó Anita 13 évvel ezelőtt „férjhez jött” Nagykanizsára. Férjével első, közös otthonuk egy 4. emeleti balkonos lakás volt. (2013-ban, az országos program indításakor a piarista óvónő, Anita balkon kategóriában már megnyerte a városi versenyt, sőt e kategóriában az egyetlen kiosztott országos díjat is ő nyerte el)

Mivel Anita odahaza falusi környezetben nevelkedett – és az ottani, gyerekkori „nem szeretem” kapálások ellenére, felnőttként, már hiányzott a saját kert - lakásuk balkonján kezdett kertészkedésbe. Az erkélyen régi, disznóöléskor használt fa melencékben növekedtek a fűszer-, gyógy- és zöldségnövények.

Anita családja második gyermekük megszületése előtt a kertes házba való költözés mellett döntött. A föld és a növények iránti szeretetüket bizonyítja, hogy hivatalosan még a tulajdonukban sem volt új otthonuk, az udvar kertnek szánt részét már felásták.

Az udvar nyugati oldala kb. 2 m szélesen, de teljes telekhosszban kertként funkcionál, benne egymás mellett, szabályos felosztásban ágyások sorakoznak. Az udvar füvesített részén a gyerekeknek épített játszószerek társaságában, gyümölcsfák, bogyós gyümölcsű cserjék is helyet kaptak. Az utcafronti kerítés előtt virágoskert vonja magához a nektárgyűjtő rovarokat és az arra járók tekintetét.

Az kialakított ágyásokba minden évben zöldség-, fűszer- és gyógynövények kerülnek. Egyéni tapasztalat alapján születik meg a döntés mit érdemes termeszteni, ha valami nem érzi jól magát a kertben, azzal többet nem próbálkoznak. A legtöbb növényfaj termése egész éven át ellátja a családot, van olyan faj amiből elajándékozásra is jut, amiből kevés terem, vagy nem sikeres a termesztése, azt a boltból pótolják.

Anita egyik alapelve ”Semmit nem dobunk ki!” Amennyiben a családi „sláger” termékek elkészülte után is marad termény, azt szívesen ajándékozzák el, vagy ajánlják fel jótékony célokra, friss vagy akár feldolgozott formában is.

A kertben kicsiny folytontermő szamóca ágyás is található. Az első tövek még a régi lakásuk erkélyén nevelkedtek. Annyira jól sikerült a szaporításuk - áttelepítésük, hogy az idén a főszezonban, a 110 tőből álló szamócás 25 kg gyümölcsöt termett. A ribizli és áfonya termés egy részét az 1 éves Rita nagy élvezettel közvetlenül a bokrokról fogyasztja el, ami marad, az a „családi közös” része lesz. Rita testvére, a 4 éves Fülöp segít is a kerti munkákban és szülei már ebben a korban is fontosnak tartják a környezettudatosságra szoktatását. Fülcsi ismeri a kertben előforduló növények többségét, nagy barátja a sárgarépa és a cékla. Anyukája pár dolgot már rá tud bízni, pl. milyen hulladékot kell a komposztra vagy éppen a szemetesbe dobni.

A Kóré családnál tett látogatásai során a zsűri Anitát rendkívüli vitalitással megáldott, kreatív anyukának és háziasszonynak ismerte meg. Az alap feldolgozási és téli tartósítási technikákon kívül rengeteg megvalósított ötlet figyelhető meg nála konyhán innen és túl. Finom ételek, sütemények, tartósított különlegességek, teakeverékek, szárított fűszerek, dekorációs vagy használati tárgyak készülnek a kert ajándékaiból. A családfő, Péter nagy kedvence a házi vegeta, de családi körben népszerű még a levendulás almáspite, a céklás sütemény, zöldparadicsom lekvár, a kompótok, valamint a különböző szörpök, akár akácból és mentából is.

A meseszép kertecske Anita életének része, elmondása szerint az a legjobb benne, hogy minden testközelben van. Akkor is meglátogatja növényeit, ha épp nincs munka velük. A kertészkedés jótékony testnek, léleknek, hiszen a családi, közös munka közben arra is jut idő, hogy a szomszédokkal beszélgessenek, sőt hozzájuk még a Mikulás és a húsvéti nyuszi is a kerten át érkezik.  

Anita kertjét zsűrizve, kiváló ötletekkel és kedves élményekkel gazdagodtunk.

A látottak és leírtak alapján Kóréné Horváth Anita mini zöldségeskertje 2018-ban méltó kategóriájában az országos díjra.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.