Cart

2018 Közösségi kategória 1. helyezett

A Nagykanizsa Boldog Donáti Celesztina Piarista Óvoda Nagykanizsa iskolanegyedének északi részén található, a Piarista Rend által fenntartott általános iskola és gimnázium oktatási komplexum részeként.

 A nevelőtestület kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, környezet védelmére, a természet szeretetére, védelmére, a mezőgazdasági-kertészeti munkák gyermekek szintjén történő megismertetésére.

 Az óvoda felújítását követően az udvart parkosították. A középső területrész a játszó tér, míg a kerítést övezően szalagágy szerűen alakították ki a konyhakerti részt. Az ágyásokba szakaszonként váltakozva ültették növényeiket.

Az udvar sarkában kis komposztáló működik, melynek termékét talajjavításra használják.

 Az ágyásokban szisztematikus elrendezésben találhatók az aktuális évszaknak megfelelő vetemények, zöldségfélék, fűszernövények:

  1. kert: föld alattiak: piros retek + őszi fokhagyma kiszedve, sárgarépa, cékla, zeller, burgonya
  2. kert: föld felett: saláta + cukorborsó kiszedve, eper, karalábé, paradicsom, cukkini
  3. kert: föld felett: cukorborsó kiszedve, paradicsom, paprika, spenót, padlizsán, kelbimbó
  4. kert: gyógy- és fűszernövények: metélőzeller, orvosi zsálya, kakukkfű, borsikafű, citromfű, mentafélék, kapor, rozmaring, bazsalikom, oregánó, kövirózsák

 Az óvodai időszakban a gyermekek a nevelők segítségével részt vesznek az ültetésben, vetésben, a növények gondozásában. A palántákat, magvakat részben saját gyűjtésből, részben a szülők adományaiból biztosítják.

 A növények védelmét a kórokozók távoltartását biológiai módszerekkel, célszerű társítással (bársonyvirág, körömvirág) oldják meg. Az előforduló károsítókkal szemben csalánlé és fekete nadálytő levet alkalmaznak. Az öntözés részben esővízzel történik.

 A virágzó növények termékenyüléséhez hozzájárulnak a rovarok. A folyamatosan virágzó növények rovarbaráttá teszik kertjüket. A madarak iránti barátság kialakítása, azok védelme is fontos szempont. Számukra fészekodukat, madáritatót, télen madáretetőt helyeznek el.

A legnagyobb örömet a gyermekek számára a beérett termés leszüretelése jelenti, amelyet a megfelelő tisztítás, előkészítés után elfogyasztanak.

 Mind a parkosított részeken, mind a konyhakertben példás rend, tisztaság, gyommentesség uralkodik, ami fejleszti a környezettudatos magatartást. A konyhakert működtetésében az előző évhez képest magasabb szintre jutottak, kialakult a művelés rendszere.

 Az óvoda nevelési programjában hangsúlyos szerepet tölt be a környezeti nevelés, a természet szeretetére, a mezőgazdasági-kertészeti munkák megismertetésére való törekvés. A munkákban való tevékeny részvétel, az eredmények kézzel fogható megvalósulása fejleszti a munkához való hozzáállást, a munka megbecsülését, fejleszti a személyiséget. Hozzájárul, és érvényre juttatja a magyar nemzeti kultúra és hagyományrendszer megismerését, megőrzését.

 A látottak alapján a Boldog Donáti Celesztina Piarista Óvoda méltó kategóriájában az országos díjra.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.