Cart

2018 Balkon kategória 1. helyezett

Németh Réka Nagykanizsa belvárosában, a kanizsai zöldség-virág piac szomszédságában, egy zöldövezeti társasház erkélyén rendezte be konyhakertjét. A 4 nm - es erkélyen zöldellő veteményeskert fogadta az értékelő zsűri tagjait.

Réka az egyetem befejezését követően tért vissza Nagykanizsára, így már 2. éve foglalkozik növények termesztésével az erkélyen. Falun nevelkedett lányként minél közelebb szerette volna tudni magához a természet szépségeit.

A tavalyi évben már sikeresen szerepelt a helyi versenyen, 2. helyezést ért el kategóriájában. Szeretné megmutatni, hogy a város közepén is lehet olyan zöldségeket és fűszernövényeket nevelni, ami az Ő és párja örömét illetve az ételek jó ízét is szolgálja.

A piarista óvónőként dolgozó fiatal hölgy az erkélyén a zöldségek, virágok mellett a kikapcsolódást elősegítő kényelmes fotel és kávézó asztal is helyett kapott. A növényekkel nagy barátságot ápol kis cicája is.

A növényeket jó ízléssel helyezte el, ahol nem csak a fajták magasságát, hanem a terjedelmét is figyelembe vette. Találkoztunk paradicsommal, padlizsánnal, uborkával, fűszernövények többféle fajtájával.

Az erkély központi helyére a dédimamától örökölt dagasztó teknőből kialakított virágdézsa került, melyet fóliával bélelt ki. Mivel emeleten lakik az öntözéshez a vízforralóban bent maradt, felforralt és lehűtött vizet használja, ill. kiselejtezett akváriumba gyűjti az esővizet.

A saját maga által gyűjtött magok a saját maga által összeállított földkeverékbe kerültek elültetésre / kerti homokos föld, általános virágföld, kertészeti perlit/. A balkonon lévő növények töve szalmatakarást kapott, ill. a paradicsom az erkély korlátja mellett lett felfuttatva, ezzel árnyékot is nyújt a többi növény számára. A másodtermések már kikeltek, az epren lévő indák már le lettek szaporítva, és növénytársításként büdöskét ültetett.

Az esztétikusan, ízlésesen beültetett balkont rendszeresen látogatják a cinegék, rozsdafarkúk és a verebek, valamint a rovargarázsba is állandó lakó költözött – a fürkészdarázs.

Külön figyelmet szentelt az ’Év gyógynövénye 2018’ – Levendula ápolására, melyet még külön felirattal is ellátott. A kertben a növények mellé kihelyezett kis táblák ötletét az adta, hogy párja mindig megkérdezte, ha az ebéd főzéséhez valamilyen zöldségnövényre volt szüksége, hogy az: Melyik? – Hol keressem?

A balkonkert ápolása, a növények gondozása nagy odafigyelést igényel. Meggyőződése, hogy növényei meghálálják a mindennapi törődést, és a” nyugalom szigetét” teremtik meg egy fárasztó munkanap során. Az erkélyen 5 percet eltöltve igazi feltöltődést jelent a virágzó növények látványa.

A látottak, leírtak és csatolt dokumentumok, fényképek alapján Réka méltó kategóriájában az országos díjra.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.