Cart

2017 Zártkert: zöldséges kategória

Salamon József Nagykanizsán a Bagolai hegyi birtokán kertészkedik, nyugdíjasként párjával. A takaros hétvégi házat körbeöleli a sok virágzó dísznövény, díszcserje és a gyümölcsös. A kert már 2015-ben és 2016-ban is lenyűgözte a nagykanizsai és az országos zsűrit és első díjat nyert.

 

A Csónakázó-tó melletti meredek birtokán tudatosan történik az ágyások kialakítása, tervezése. A kertben a sokfelé fajta növény a zöldségkínálat szinte teljes szortimentjét bemutatja. A kert előkészítésébe, művelésébe már tavasztól segítenek neki unokái, akik a szintén Nagykanizsán laknak és örömmel mennek ki nagypapájukkal a város melletti birtokra.

A nyári időszakban, az ovis szünet alatt szinte mindennap kint vannak a zártkerti birtokon, segítve nagyszüleiket a termés folyamatos betakarításában.

 

Paradicsomból és paprikából is több fajta megtalálható, melyből a kamrába paradicsomlé és többféle csalamádé kerül. A zöldségnövények mellett több fűszernövényt és gyógynövényt is találhatunk, melyek természetesen, mivel évelő növények, állandó helyre telepítve díszítik a kertet.

 

Nemcsak vásárolt vetőmagból, hanem saját gyűjtésből származó magokat is használnak, amiből palántát nevelnek. A kertben összesen 35 féle zöldség és 9 féle fűszernövény található (mellékelve a kimutatás)

 

Amint belépünk, a kertbe jobb oldalon találjuk a házigazda zöldségeskertjét. A gazda 2 db komposztálót készített, melybe a komposztot szakszerűen készítik el, hogy a későbbiekben a növényeknek tápanyagként szolgálhasson. Az öntözéshez a vizet a hétvégi házról lefolyó esővízzel oldják meg, ami hordókba folyik be, és onnan csővezetéken keresztül juttatja el a legtávolabbi pontra is. Vegyszeres permetezést nem végez, olyan módszereket alkalmaz, amelyek a biokertészkedésben is engedélyezettek (hígított ecet, mész, sörcsapda, csalánlé, mezei zsurlólé). Sajátos bio/ökomódszerként bevált növénytársításokat alkalmaz, ilyen például a paprika mellé körömvirág ültetése, mely tapasztalata szerint védelmet nyújt a kártevőkkel szemben, valamint a vetemények közé bársonyvirágot is ültet, ami természetes nitrogént biztosít a növényeknek.

 

A megtermelt zöldségek saját konyhai szükségletüket szolgálják, alkalomszerűen a rokonság többi tagja részére is biztosítják a friss zöldséget. A kert rendezettsége, elrendezése, kultúrállapota mintaszerű, a 2016. évi Országos Díjat elnyert kerthez képest még szebbé varázsolta a gazdája, aki naponta kijár a város melletti birtokára. A tavalyi év nagykanizsai és országos győztes mini kert kategóriájú kertjéből ötletelve Ő is készített egy kiemelt ágyat Gaál Mónika által közzéadott instrukciók szerint. A zsűri is megcsodálta a tavasz elején melegágyként, később kiemelt ágyként funkcionáló ágyást. Szeret másoktól ötletet lesni és azt megvalósítani.

 

Egyhangú döntés mellett megállapításra került az is, hogy Salamon József által művelt kert, valamint a hobbikertész tevékenysége példaként szolgálhat nem csak a nagykanizsai, hanem a nagyobb agglomeráció, de akár a magyarországi családok számára is, a az idei évben a helyi Tv az ő kertjéről készítettünk anyagot.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.