Cart

2017 Zártkert: vegyes kategória

Nagykanizsa Miklósfa városrészében található Némethné Kővári Mária és férje Németh Sándor kertje.

Kb. 10 éve, hosszas keresgélés után esett a választásuk a teljesen város széli, domboldalon lévő eladó telekre. Az itt felépült ház a hozzátartozó díszkerttel, gyümölcsössel és veteményessel azóta is szeretett otthonuk.

Mindketten falusi gyerekként nőttek fel, ennek ellenére sokáig lakótelepen éltek. Abban az időszakban az önkormányzat lakásuk közelében kicsiny hobbikerteket ajánlott művelésre, kertes házba költözésükig ott kertészkedtek. A kerti munka adta élvezetet jól jelzi, hogy Miklósfán a házukat még el sem kezdték építeni, de a telek egy részét már művelni kezdték. Mindketten aktív, szellemi dolgozók, így igazi kikapcsolódás, felfrissülés számukra a kerti munka, emellett fontos hitvallásuk: „Mivel saját termesztésünk, tudjuk, hogy mit fogyasztunk el!”

Az udvar első fele díszkert, itt található a lakóház melynek teraszáról pazar kilátás nyílik nemcsak a Szentgyörgyvári hegy vonulataira, hanem a környező zalai dombokra és a horvátországi Varasd hegyeire. Apró melléképületek is épültek ide pincével, melyek szerszám és terménytárolásra, valamint termény feldolgozásra is alkalmasak.

A nyugati lefutású telek alsó részében találjuk a gyümölcsöst, melynek gyümölcsfákkal való betelepítése fokozatosan történt. A fajok és fajták kiválasztása tudatos döntés eredménye volt, törekedtek a családi ízlés kielégítésére, de szempont volt a régi gyerekkori gyümölcsízek megtalálása, az érési idő kitolása, valamint a felhasználási cél is. Ennek eredményeként a telepített fajták között vannak korai, késői, friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas példányok is. A klasszikus gyümölcsfajok mellett ültettek birset, naspolyát, különböző bogyósokat, de az udvar védett részeiben él kivi, füge, gránátalma és a családi kedvenc citromfa is itt tölti a nyarakat. A kert további részeiben szőlősorokat és gyönyörű, egészséges karácsonyfást is felfedeztünk.

A gyümölcsös szomszédságában alakították ki hagyományos, „paraszti” elrendezésben a veteményest, ahol szabadföldi zöldségnövényeket termesztenek. Minden szezon tél végi tervezgetéssel indul, ekkor dől el mit, hova mekkora területre vessenek, ültessenek? Minden általuk kedvelt zöldségfaj, valamint fűszernövény helyet kap a kertben. A kialakított ágyásokban minden hely és minden időszak kihasználásra kerül, a rövidebb tenyészidejű fő növényeket, másodvetésűek követik.

A szívvel- lélekkel gondozott kertben minden művelési feladatot a házaspár végez, vannak „női”, „férfi” és közös feladatok is. Indokolt estben nyúlnak csak kémiai növényvédelmi megoldáshoz, gyümölcsös esetében a tél végi lemosópermetezés elég szokott lenni az egészséges gyümölcsök kineveléséhez, a zöldségek megtermeléséhez pedig egyáltalán nem használnak kemikáliákat, a tápanyag utánpótlás is természetes anyagok segítségével történik. Az öntözés föld alá helyezett, hatalmas (3000 L) gyűjtőtartályból történik mely az összes épület tetejéről fogadja az esővizet. Aszályos években fúrt kútból pótolják a növények megfelelő fejlődéséhez szükséges vízmennyiséget.

A betakarított termény jelentős része, akár zöldségről vagy gyümölcsről van szó frissen kerül fogyasztásra. Érési dömping idején rokonok, barátok és a szomszédság is élvezheti a megtermelt finom, friss ízeket. Feldolgozott formában a gyümölcsökből általában lekvár készül, de családi körben nagyon népszerű a fagyasztott gyümölcspép is, mely többféle gyümölcsből mixelve, kis adagokban kerül a fagyasztóban és kiolvasztva kiváló téli vitaminforrás. A gyökérzöldségek, téli almafajták a pincében várják a felhasználást. Az egyéb zöldségek nagy része szintén fagyasztóba kerül, de az arra alkalmasak savanyításra kerülnek. Klasszikus savanyúságok mellett készül savanyított káposzta, savanyított tarlórépa és kovászos uborka módszerrel kovászos cukkini is. A kertben termett fűszerpaprika a napon szárad, majd pedig megőrölve kerül saját felhasználásra.

Összegzésként elmondható, hogy kedves emberek szeretettel és nagy igényességgel gondozott kertjében jártunk.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.