Cart

2017 Közösségi kategória

A Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda Attila Tagóvoda Nagykanizsa keleti városrésze tömbházas lakótelepe szélén, Attila u. 7. szám alatt található.

A nevelőtestület évek óta kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére, a természet szeretetére, védelmére, a mezőgazdasági-kertészeti munkák gyermekek szintjén történő megismertetésére. Már több éve a „Zöld Óvoda” cím birtokosai.

A bejáratot díszítő, virágokkal beültetett vesszőkosár, a kerekes kút kicsinyített mása felhívja az oda érkezők figyelmét, hogy itt nagy figyelmet fordítanak a környezet szeretetére, megőrzésére. Belül, az óvoda épületrészekkel több részre tagolt, nagy udvara szépen parkosított. Ez nem véletlen, hiszen az intézmény zöldfelületét nemzetközileg ismert tájépítész tervezte. Az utcafrontot fákkal, cserjékkel, fűszernövényekkel ültették be. A hátsó, nagy játszó udvarrész kialakított dombjaival a Zalai dombságot példázza. Játszószerekkel jól ellátott. A játszóudvar különleges értéke a korábbi időkből megmaradt, és megőrzött, ma is termőképes, idős, őshonos „tüskés körtefa”. A játszóudvart szőlő tőkesor szegélyezi. A madarakról való gondoskodást jelzik a fákra kihelyezett fészekoduk, madáritató, és télen a madáretető. Elnyerték a „Madárbarát kert” címet. Az udvar sarkában kis komposztáló működik, melynek termékét talajjavításra használják.

A másik, két épületrész között létrejött kis térben sövényből kialakított labirintust találunk.

A következő udvarrész a konyhakert. A négyzet alakú, mintegy 50 m2-es térben szisztematikus elrendezésben találhatók az aktuális évszaknak megfelelő (növénylista szerinti) vetemények, zöldségfélék, fűszernövények. Az óvodai időszakban a gyermekek a nevelők segítségével részt vesznek az ültetésben, vetésben, a növények gondozásában. A palántákat, magvakat részben saját gyűjtésből, részben a szülők adományaiból biztosítják. A növények védelmét biológiai módszerekkel, célszerű társítással oldják meg. Az öntözés részben esővízzel történik. A virágzó növények termékenyüléséhez hozzájárulnak a rovarok. Részükre „rovarszállót” helyeztek ki. A legnagyobb örömet a gyermekek számára a beérett termés leszüretelése jelenti, amelyet a megfelelő tisztítás után elfogyasztanak.

Mind a parkosított részeken, mind a konyhakertben példás rend, tisztaság, gyommentesség uralkodik, ami fejleszti a környezettudatos magatartást.

Az óvoda nevelési programjában hangsúlyos szerepet tölt be a természet szeretetére, a mezőgazdasági-kertészeti munkák megismerésére való nevelés. A munkákban való tevékeny részvétel, az eredmények kézzel fogható megvalósulása fejleszti a munkához való hozzáállást, a munka megbecsülését, fejleszti a személyiséget. Hozzájárul, és érvényre juttatja a magyar nemzeti kultúra és hagyományrendszer megismerését, megőrzését.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.