Cart

2017 Zártkert: gyümölcsös kategória

Hegedüs Györgyné és párja Látóhegyen műveli gyümölcsöskertjét. 12 éve társadalmi felelősségvállalásból és saját családjában bekövetkezett sorozatos szomorú események miatt A Szívbetegekért Egyesület elnökeként koordinálja a 62 taggal működő közhasznú szervezet munkáját.
Régi vágyuk teljesült, amikor 2014-ben ráakadtak erre a birtokra, hiszen az egyesület szabadidős, hagyományőrző programjaihoz, saját és párja örömére keresték az ideális helyszínt. A kert tavaly már a nagykanizsai és az országos zsűrit is lenyűgözte és első díjat nyert.
A telek panorámája most is lenyűgözte a zsűrit, hiszen csodálatos kilátás nyílik az egész városra. Tiszta levegő, nyugodt környezet, üde zöld növényzet szinte csak pár percre a várostól, Nagykanizsától, Látóhegyen a Csónakázó-tónál. A közel 2400 m2 birtokra belépve egy rendezett, igényesen kialakított birtok tárul elénk, ahol íncsiklandozó őszibarack, kajszibarack, szilva, körte és almafa fogadja az érkezőket. A virágokkal körbevett dombtetőn egy 100 éves tömés pince állt, mely a zord viharok miatt összedőlt. Helyén már készül a virágoskert és a fiatal gyümölcsös.
A megvásárlása óta egyfolytában, időt nem sajnálva dolgoznak a telek csinosításán, otthonosításán, az idős gyümölcsfák megóvásán és a fiatalabb fák nevelésén. A telek szinte egész évben terülj - terülj asztalt kínál gyümölcsökből: ötféle barack, négyféle szilva, sokféle alma, körte, cseresznye, meggy terem itt.

 

Gyümölcsös révén a fák ápolása egész éves munkát jelent számukra. Hobbikertészként saját kárukon tapasztalták meg, hogy a metszés mennyire befolyásolja a termés mennyiségét. Tél végén itt már megkezdődik a munka és a gyümölcsök betakarításáig folytatódik. Mivel a telken nincs vezetékes víz, így a nyári nagy melegben az összegyűjtött esővízzel öntözik a fákat. A metszésen kívül az alkalomszerű permetezést is meg kellett tanulniuk, annak ellenére, hogy a biogyümölcsöket részesítik előnyben. Tapasztalatuk, hogy a fák alá lehullott gyümölcsöket, ha mindig összegyűjtik, fertőzések, betegségek kiindulási gócpontjait szüntetik meg. A lehullott lomblevelet is mindig összegyűjtik, így csökkentve a fertőzőforrásokat. A begyűjtött zöld hulladékot komposztálják és felhasználják szerves trágyázásra.

 

Nagy örömmel tölti el a 2 tagú családot, hogy saját kezük munkájaként minden gyümölcsöt meg tudnak termelni. A gyümölcsökből ízletes szörpöket, lekvárokat, dzsemeket készítenek. A sok munka mellett nagyon jó érzés megpihenni a fák árnyékában és élvezni a zamatos gyümölcsök ízét, amit a zsűritagok is megkóstoltak.

 

Közeli céljuk között szerepel az álom „otthonunk” felépítése ezen a csodálatos telken, mely gyerekeknek nyári táborok megrendezése is alkalmas lehet. Szerető szívvel láttak vendégül bennünket és mi szívből kívánjuk, hogy megvalósíthassák álmaikat.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.