Cart

2017 Balkon kategória

Bohn Ildikó és kislánya, a 11 éves Prikryl Zoé Nagykanizsán, a belvárosi Király út 31-ben a III. emeleti lakásuknak balkonját alakították ki konyhakertnek. A 1,5 nm - es erkélyen zöldellő veteményeskert fogadta az értékelő zsűri tagjait. Ildikó már 7 éve foglalkozik növények termesztésével az erkélyen. Falun nevelkedett lányként minél közelebb szerette volna tudni magához a természet szépségeit. A tavalyi évben már sikeresen szerepelt a helyi versenyen, sőt Országos díjat is kapott. Kislányával együtt szeretnék megmutatni, hogy a város közepén is lehet olyan zöldségeket és fűszernövényeket nevelni, ami az egész család örömét illetve a ételek jó ízét is szolgálja.

Az évek során számos kerti növény fajtája megfordult, hozta terméseit a család örömére. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján forrta ki magát a 2016. évre kialakított balkon, sőt az idei évre beköltöztek „Aprajafalva lakói, a törpök”, ami nagyon hangulatossá teszi egy gyermek számára is a kertészkedést. A balkonkertben lévő növényeknek több odafigyelésre van szükségük, mint a szabadföldi társaiknak, ezt tapasztalják a tulajdonosok, anya és lánya is. Kezdetben csak hobbi szinten nőtt a bazsalikom mára azonban már kicsinek számít az erkély mérete.

A növényeket jó ízléssel helyezték el, ahol nem csak a fajták magasságát, hanem a terjedelmét is figyelembe vették. Találkoztunk paradicsommal, lila virágú karfiollal, padlizsánnal, édesburgonyával, fűszernövények többféle fajtájával.

A magok saját maga által összeállított földkeverékbe kerültek elültetésre / kerti homokos föld, általános virágföld, kertészeti perlit/.

A legfelső szintnek köszönhetően az öntözést nem csak csapvízzel tudják megoldani,(amit már egyébként kislánya a 11 éves Zoé is végez) hanem ha az égiek is úgy gondolják, besegítenek az öntözésbe. Komposztálásra helyszűke miatt nincs lehetőség, de a biohulladékot külön gyűjtik, ami aztán kikerül édesanyja falusi birtokára, hogy majd ott fejtse ki jótékony hatását.

 

A balkonkert ápolása, a növények gondozása nagy odafigyelést, ápolást igényel. Meggyőződésük, hogy növényei meghálálják a mindennapi törődést, és a” nyugalom szigetét” teremtik meg egy fárasztó munkanap során. Az erkélyen 5 percet eltöltve igazi feltöltődést jelent a virágzó növények látványa.

2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
A Nap kel 05:16-kor,
nyugszik 20:20-kor.